Welkom in De Burcht

Verpleeghuis De Burcht in Het Lage Land (Rotterdam Alexander) is een thuis voor haar bewoners, hun familie én voor mensen uit de wijk. We bieden hier zorg aan mensen met dementie of psychiatrische problematiek en/of lichamelijke klachten. Bewoners hebben een ruim appartement en veel voorzieningen bij de hand. Restaurant De Specialiteit op de begane grond is de ontmoetingsplek voor jong én oud.

De locatie is goed bereikbaar, heeft een eigen kapper en pedicure en alle andere voorzieningen zijn op loopafstand. ‘De Burcht heb alles’, zeggen ze ook wel op z’n Rotterdams. Bekijk de video om een goed beeld te krijgen van de locatie, en alvast kennis te maken met medewerkers, bewoners en mantelzorgers. Wilt u de sfeer komen proeven? Loop eens binnen, we leiden u graag rond!

“Ik vind het leuk om ouderen te helpen, ik heb veel liefde voor mensen.”
Eiyvin, verzorgende bij De Burcht

Adres en contact

Verpleeghuis De Burcht
Van Moorselplaats 1
3067 SH Rotterdam
📧 deburcht@leliezorggroep.nl
📞 010 20 73 535
🚲 Route in Google Maps

Video en foto's van De Burcht

De slaapkamer met aanliggende douche in Oranjehof van Lelie zorggroep
Oude vrouw zit achter de spiegel en kapper knipt het haar
Vooraanzicht van de entree in verpleeghuis De Burcht in Rotterdam

Zorg in De Burcht

Verpleeghuiszorg

Kunt u niet meer zelfstandig thuis wonen? Dan bent u van harte welkom in een van onze verpleeghuizen. Samen met uw naasten bieden we u een warm thuis en deskundige zorg, passend bij het leven dat u gewend bent.
Oude mevrouw zit in stoel en zorgmedewerker zit gehurkt naast mevrouw in haar appartement in het verpleeghuis

Dementiezorg

Kunt u niet meer zelfstandig thuis wonen vanwege dementie? Dan bent u van harte welkom in een van onze verpleeghuizen. Samen met de mensen die dicht bij u staan bieden we u een warm thuis en deskundige zorg, passend bij het leven dat u gewend bent.
Oude vrouw zit in de woonkamer van Pniël te breien met een zorgverlener van Lelie zorggroep

Lichamelijke zorg

Kunt u, vanwege aanhoudende lichamelijke klachten, niet meer thuis wonen? Wij bieden een warme plek met zorg op maat. Samen met u en uw naasten gaan we voor een fijne dag. Daarbij zoeken wij aansluiting bij wat u zelf nog kunt en proberen wij uw bestaande netwerk hier zo veel mogelijk bij te betrekken.

Arm van een bewoner wordt verbonden door zorgverlener

Psychiatrische zorg

Heeft u lichamelijke en psychiatrische klachten, waardoor u niet meer zelfstandig thuis kunt wonen? Wij bieden goede zorg en een veilige woonplek in verpleeghuis De Burcht in Rotterdam. Samen met u en uw naasten gaan we voor een goede dag!

Jonge vrouw en oude vrouw zitten op een bank in een huiskamer en houden lachend elkaars handen vast

Meer over De Burcht

Hieronder vertellen we meer over De Burcht en haar faciliteiten. Klik er doorheen en krijg een beeld!

Woongroep en appartementen

De zes afdelingen van De Burcht zijn verdeeld in woongroepen van acht of negen bewoners. Elke woongroep heeft een huiskamer en eetkeuken waar bewoners samen eten, koffie drinken, tv kijken of een spelletje doen. Op elke afdeling werkt een vast team van medewerkers voor de professionele zorg en behandeling. Ook vrijwilligers en familieleden zijn regelmatig op de huiskamer te vinden, om te ondersteunen bij een activiteit of bij het koken.

Daarnaast heeft elke bewoner een eigen appartement, met een badkamer en toilet. Bewoners kunnen hun appartement zelf inrichten met eigen spullen.

Activiteiten

In De Burcht worden veel activiteiten georganiseerd door welzijnsmedewerkers, vrijwilligers, familieleden en de geestelijk verzorger. Deze vinden plaats in de gezamenlijke woonkamers, in lunchroom De Specialiteit of buiten de deur. Bij veel activiteiten zijn wijkbewoners ook van harte welkom. In de keuze voor activiteiten houden we rekening met de wensen van de bewoners. Voorbeelden zijn het bewegen op muziek, de nieuwsgroep, een uitstapje naar het arboretum Trompenburg en het mannencafé.

Jonge vrouw en oude vrouw zitten samen aan tafel in een ouderwets ingericht appartement en kijken samen naar een geprint documentje

Eten en drinken

De maaltijden zijn gezellige momenten op de dag in De Burcht. Bewoners ontbijten, lunchen en dineren samen in de eetkeuken van de woongroep. Het menu is divers: van een Hollandse pot tot een vegetarische chili sin carne, van soms patatjes bij de lunch tot aardappels met groente en een stukje vlees. Altijd met liefde bereid. We houden rekening met wat de bewoners lekker vinden. Op feestdagen zoals Kerst, Pasen en op zondagen besteden we extra aandacht aan lekker eten en drinken.

Jonge man en oudere vrouw zitten samen aan tafel en de vrouw smeert zelf een boterham met een mes terwijl de jongen lachend toekijkt

Behandeling

In De Burcht werken verschillende behandelaren: ergotherapeuten, fysiotherapeuten, bewegingsagogen, diëtisten, logopedisten, muziektherapeuten, psychologen en maatschappelijk werkers. Zij kunnen u helpen als u lichamelijke of psychische problemen heeft. De specialist ouderengeneeskunde die aan uw afdeling verbonden is overlegt samen met u en uw eerste contactpersoon welke behandeling helpend voor u zou kunnen zijn.

Bewegingsagoog Joël Kruisselbrink en cliënt doen bewegingsagogiek met een badminton racket in verpleeghuis De Burcht

De Specialiteit

Lunchroom De Specialiteit is een gezellige ontmoetingsplek voor bewoners, familieleden, wijkbewoners, medewerkers en vrijwilligers. Hier werken jongeren die een steuntje in de rug nodig hebben. Op het menu staat bijvoorbeeld een lekkere kop koffie, een luxe broodje, een salade of een kom soep. In De Specialiteit wordt van alles georganiseerd, zoals (muziek)optredens, spelactiviteiten en christelijke vieringen. De Specialiteit is elke dag geopend van 10.00 – 16.00 uur.


Mensen zitten gezellig te eten in de kleurrijke ontmoetingsruimte van de lunchroom van verpleeghuis De Burcht

Identiteit

De Burcht is een protestants christelijk huis. Dat betekent dat we ons laten inspireren door de Bijbel, met respect voor ieders identiteit. Vanuit dat uitgangspunt is iedereen welkom in De Burcht.

Vanuit de christelijke overtuiging vinden wij het belangrijk om te ondersteunen bij vragen die in de laatste fase van het leven naar boven kunnen komen. Onze geestelijk verzorgers bieden een luisterend oor en begeleiding. Dat doen zij voor alle bewoners, ongeacht hun levensovertuiging.

Cliëntenraad

De cliëntenraad van De Burcht is de schakel tussen de bewoners en Lelie zorggroep. Ze komt op voor de belangen van alle cliënten en heeft direct contact met de locatiemanager. De leden van de cliëntenraad denken ook mee in de beslissingen over de zorg, de behandeling en het welzijn voor de bewoners.

De cliëntenraad van De Burcht bestaat uit:

  • Peter Sutter (voorzitter)
  • Daniël Berveling
  • André Dorchain
  • Lies van der Kraan

Personen uit de cliëntenraad verpleeghuis De Burcht in Rotterdam

Seniorenwoningen boven De Burcht

Op de bovenste vier etages van De Burcht verhuurt woningcorporatie SOR seniorenappartementen. Onze zorgmedewerkers bieden daar thuiszorg of volledig pakket thuis. De bewoners van de seniorenappartementen kunnen gebruikmaken van alle voorzieningen van De Burcht, zoals de kapper en de pedicure. Veel bewoners van deze seniorenappartementen doen ook vrijwilligerswerk in De Burcht, zoals koffieschenken of ondersteunen bij activiteiten.

Geschiedenis

De voorloper van De Burcht is het Gereformeerd Rusthuis Kralingen aan de Oostzeedijk, opgericht in 1932. Het rusthuis bleef gespaard bij het bombardement in 1940, en het aantal bewoners liep na de oorlog flink op. Er was ruimte voor 35 bewoners, maar er moest voor 11 mensen extra gezorgd worden. In november 1957 besloot het bestuur dat er een nieuw rusthuis gebouwd moest worden met 100 bedden, in het hart van Kralingen. “Midden in het Rotterdamse leven!” aldus een krant. Een nieuw huis in Kralingen is er nooit gekomen. Op 12 september 1962 werd de eerste paal in de grond geslagen op de Van Moorselplaats in de Prins Alexanderpolder, en in juni 1964 verhuisden de eerste bewoners naar het verzorgingshuis De Burcht. De naam is gekozen aan de hand van gezang 96: ‘Een vaste burcht is onze God.’
Archiefbeeld jaren 60 verpleeghuis De Burcht in Rotterdam

Contact met het zorgadviesbureau

Meer informatie over wonen in De Burcht?

Onze zorgadviseurs helpen u graag. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur.

Deel uw waardering op Zorgkaart Nederland!

In de buurt

Vooraanzicht van de etalage van zorgwinkel De kleine Burcht met zonnig weer

Zorgwinkel De kleine Burcht

Zorgwinkel De kleine Burcht is op loopafstand van De Burcht. Hier kunt u terecht voor het lenen, huren en kopen van hulpmiddelen die u helpen zelfstandig te leven, zoals een rollator of rolstoel. De medewerkers van de zorgwinkel bieden advies, een luisterend oor en zoeken, samen met u, naar een passende oplossing.

Jonge vrouw en oude vrouw zitten samen aan tafel in een ouderwets ingericht appartement en kijken samen naar een geprint documentje

Dagbesteding Carmenhof

Dicht bij De Burcht vindt u dagbesteding Carmenhof. Bij de dagbesteding komen ouderen die hulp nodig hebben bij de invulling van hun dag, bijvoorbeeld vanwege dementie of om de familie te ontlasten. In een kleine en vaste groep brengen cliënten de dag door, met allerlei verschillende activiteiten.

Vrouw in zorgjasje en oude vrouw lachen naar elkaar en zitten samen aan tafel met een kopje koffie en een tablet

Verpleging en verzorging thuis

Woont u zelfstandig en heeft u zorg thuis nodig? In Rotterdam werken onze deskundige zorgmedewerkers in verschillende wijkteams: team Rotterdam-Zuid, team IJsselmonde, team Hoogvliet, team Ommoord, team Lage Land, team Rotterdam-Noord en team Prins Alexander. Wij bieden verpleging en verzorging bij cliënten thuis in Rotterdam.

Samen leven en zorgen in het verpleeghuis

Woont uw naaste in een van de verpleeghuizen van Lelie zorggroep? Ook dan bent u als mantelzorger, familielid of kennis onmisbaar. U weet als geen ander wat uw geliefde fijn vindt. Samen maken we van onze verpleeghuizen een thuis voor de bewoners.

Steun Vrienden van De Burcht

Verbeter het welzijn van cliënten en medewerkers door uw tijd, geld of gebed. Bedankt alvast!

Samen maken we meer mogelijk!