Meneer lacht terwijl hij aan de werktafel zit en bezig is met zijn zelfgemaakte klusproject

Syndroom van Korsakov

Lelie zorggroep biedt gespecialiseerde zorg en behandeling voor mensen met het syndroom van Korsakov. Slingedael in Rotterdam is het grootste expertisecentrum van Nederland voor deze doelgroep. Op drie locaties bieden we screening en diagnostiek, (arbeidsmatige) dagbesteding, langdurig wonen en begeleiding thuis. We vinden het belangrijk om respect en aandacht te hebben voor de persoonlijke levensgeschiedenis, wensen en behoeften van cliënten. Dankzij onze onderzoeken naar het syndroom van Korsakov hebben we alles in huis om onze cliënten te begeleiden naar een zo normaal mogelijk leven, waarin ze kunnen genieten van alles wat nog wel kan.

Aanbod van Slingedael

Opname en screening

Klap in/uit

Onze observatie- en screeningsafdeling is uniek in Nederland. Hier nemen we cliënten op die misschien het syndroom van Korsakov hebben, maar waar nog geen diagnose is vastgesteld. In 16 tot 18 weken werken onze behandelaren met de cliënt aan een zo goed mogelijk herstel. De psycholoog doet een neuropsychologisch onderzoek. Met de resultaten van dit onderzoek en observaties stellen we een diagnose en geven we een advies. Er zijn drie mogelijkheden: terug naar huis met begeleiding, verhuizen naar de woonzorglocatie van Slingedael of verhuizen naar een andere gespecialiseerde zorgorganisatie.

Meneer in legerkleurig vest zit met een kopje koffie aan een tafel in de ontmoetingsruimte van Slingedael en staart apatisch voor zich uit

Wonen met welzijn, zorg en behandeling

Klap in/uit

Als terugkeer naar huis na het stellen van een diagnose niet mogelijk is, bieden we een veilige en vertrouwde leefomgeving voor mensen met het syndroom van Korsakov. Op de afdelingen zijn structuur en regelmaat erg belangrijk. Bewoners hebben een vaste dagindeling en krijgen goede begeleiding. Onze hulpverleners werken vanuit de empathisch directieve benadering: met respect voor de bewoner geven ze invoelende en sturende aanwijzingen. Afhankelijk van wat een bewoner nodig heeft bieden we zorg en behandeling, zoals muziektherapie, fysiotherapie en bewegingsagogiek. Het welzijn speelt een grote rol, elke dag zijn er veel verschillende activiteiten waar bewoners aan deelnemen.

Oudere man en jonge man spelen samen een potje biljart en buigen zich over de tafel om de keu goed te kunnen richten

Dagbesteding

Klap in/uit
Bewoners van Slingedael kunnen verschillende vormen van werk doen. Zo krijgen ze eigen regie en leveren ze een bijdrage aan de maatschappij. We hebben verschillende vormen van dagbesteding en moedigen bewoners aan om hieraan mee te doen. Voorbeelden van dagbesteding zijn de dagelijkse koffieronde lopen, werken in het winkeltje, onderhoud van de patio’s, vrijwilligerswerk bij andere organisaties of werken bij onze arbeidsmatige dagbesteding.
Meneer in witte blouse staat in een gang achter karretje met koffiekannen en een koektrommel

Korsakov Begeleiding Thuis

Klap in/uit
Soms is het mogelijk om, met een diagnose van het syndroom van Korsakov, thuis te blijven wonen. Dit kan met specialistische dagbehandeling en begeleiding van het team Korsakov Begeleiding Thuis (KBT). Dit is vooral mogelijk als er een direct steunsysteem is, bijvoorbeeld een partner in hetzelfde huis. Ook als er nog geen definitieve diagnose is of als de klachten niet ernstig zijn, bieden we begeleiding.
Oudere man en jongere vrouw lopen naast elkaar in de tuin van Slingedael en lachen naar elkaar

Ondersteuning aan mantelzorgers

Klap in/uit

Het syndroom van Korsakov heeft veel impact. Niet alleen op de cliënt, maar ook op de mensen om de cliënt heen. Slingedael biedt verschillende vormen van ondersteuning aan mantelzorgers van mensen met het syndroom van Korsakov. Zo organiseren we regelmatig een zogenaamd Korsakov Kaffee en nodigen we familie van nieuwe cliënten uit voor een familiebijeenkomst.

Man en vrouw zitten samen aan een tafel in een huiskamer en spelen lachend een spelletje Rummikub

Consultatie en advies aan professionals

Klap in/uit

Wij bieden consultatie en advies aan zorginstellingen en professionals die te maken krijgen met complexe casussen bij mensen met (een vermoeden van) het syndroom van Korsakov. Huisartsen, wijkverpleegkundigen, medisch specialisten, transferverpleegkundigen en GGZ-instellingen kunnen contact opnemen met onze consulenten voor (telefonisch) advies. Een team van experts (GZ-psycholoog, specialist ouderengeneeskunde, zorgconsulent en maatschappelijk werker) behandelt de aanvragen. Afhankelijk van de situatie en de vraag nemen we telefonisch contact op of plannen we een observatiebezoek in.

Jonge man met rode krullen zit op een tafel in de ontmoetingsruimte van Slingedael en lacht in de camera
Meneer zit aan een tuintafel in de tuin van Korsakov Expertisecentrum Slingedael en rolt een sigaret

Over het syndroom van Korsakov

Het syndroom van Korsakov is een ongeneselijke ziekte die ontstaat door een tekort aan vitamine B1, vaak als gevolg van een alcoholverslaving. Bepaalde delen van de hersenen kunnen door dat vitaminetekort schade oplopen. Daardoor hebben mensen met het syndroom van Korsakov geheugenstoornissen, ontbreekt het besef van tijd en plaats en is er geen ziekte-inzicht.

Meer informatie over zorg voor mensen met het syndroom van Korsakov?

Op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur kunt u bellen naar Slingedael. Vraag naar de casemanager Korsakov, de consulent Korsakov of naar maatschappelijk werk.

Vrouw zit achter bureau terwijl ze haar telefoon aan haar oor houdt en op het computerscherm kijkt met de muis in haar hand

Verhalen van Lelie zorggroep

Laat u inspireren!

Lees de verhalen van cliënten en zorgverleners voor een beeld van onze zorg- en hulpverlening.

Vind de juiste zorg bij u in de buurt

Zorgzoeker