Welzijn Thuis
Met Welzijn Thuis combineert u de voordelen van wonen in een zorginstelling met zelfstandig wonen. Het mooie van Welzijn Thuis is dat wij het pakket met u samenstellen op basis van uw behoeften. Daarmee ondersteunen wij niet alleen u, maar ook uw mantelzorger. Het uitgangspunt is altijd dat u de eigen regie behoudt en zo zelfstandig en zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Wij werken nauw samen met de wijkverpleging, dagbesteding en bijvoorbeeld casemanager dementie van Lelie zorggroep wanneer dit passend is in uw situatie.
Wat kunt u verwachten?
Op basis van uw behoefte en budget vormen we uw pakket. We werken waar het kan samen met uw netwerk. Ook maken we gebruik van e-health (digitale zorg) ondersteuning als dit mogelijk is in uw situatie. Voorbeelden van ondersteuning binnen Welzijn Thuis zijn:
- Begeleiding bij dagelijkse activiteiten zoals boodschappen doen, klaarmaken van maaltijden, schoonmaken en het doen van de was
- Algemene dagelijkse handelingen (ADL)
- Dagbesteding
- Mantelzorgondersteuning
We werken nauw samen met het thuiszorgteam. Zij doet de verpleegtechnische handelingen en blijft de specialistische zorg (als u die nodig heeft) zelf uitvoeren.
Indicatie en kosten
Welzijn Thuis wordt vergoed via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Wet langdurige zorg (Wlz). Vraag eerst een indicatie aan bij de gemeente. Bekijk hieronder hoe u dit kunt doen.
1. Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Dit is voor mensen die niet meer zelfredzaam zijn en niet meer mee kunnen doen in de samenleving vanwege een aandoening of een beperking.
- Via uw gemeente kunt u een Wmo-indicatie aanvragen.
- De gemeente onderzoekt de aanvraag en beoordeelt of u deze indicatie krijgt.
- U betaalt een bijdrage aan de overheid via het Centraal Administratiekantoor (CAK), dit hangt af van uw inkomen en vermogen. De hoogte van deze bijdrage kunt u berekenen op de website van het CAK.
2. Wet langdurige zorg (Wlz)
Deze zorg is voor mensen die de hele dag intensieve zorg (24-uurs zorg) of toezicht nodig hebben. Voor Welzijn Thuis kan er een Volledig Pakket Thuis (VPT) of Modulair Pakket Thuis (MPT) indicatie nodig zijn.
- De kosten voor deze zorg worden vergoed vanuit de Wlz. Of u hiervoor in aanmerking komt, wordt vastgesteld door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Wij kunnen helpen bij het aanvragen van een indicatie.
- U betaalt een bijdrage aan de overheid via het Centraal Administratiekantoor (CAK), dit hangt af van uw inkomen en vermogen. De hoogte van deze bijdrage kunt u berekenen op de website van het CAK.
Contact met het zorgadviesbureau
Meer informatie over Welzijn Thuis?
Onze zorgadviseurs helpen u graag. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur.
Vind de juiste zorg bij u in de buurt