Kinderen uit een gezin praten met hulpverlener en tekenen op papier

Hulp bij opvoeding

Het opvoeden van kinderen van 0-18 jaar is niet altijd makkelijk. Zo kan uw kind gedragsproblemen hebben, kunnen er spanningen zijn tussen verschillende gezinsleden of merkt u dat er meer van u als opvoeder gevraagd wordt dan haalbaar is. Deze zorgen kunnen spanningen veroorzaken. Het is belangrijk dat u hiermee leert omgaan. Op zo’n moment is het goed dat u mensen in uw omgeving, zoals familie of vrienden, om hulp vraagt. Soms is dat niet (meer) voldoende en is het goed dat een deskundige meedenkt over een oplossing. Onze (jeugd)hulpverleners bieden cursusavonden, kortdurende ondersteuning of intensieve hulpverleningstrajecten thuis. We doen dit vanuit de methode ‘Oplossingsgericht werken’ en ‘Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet’.

Uw gezin is uniek

Het gezin is de plek waar kinderen groot worden, waar jongeren veilig opgroeien van tiener naar volwassene en waar volwassenen leren met liefde naar anderen te kijken. Daar horen ook momenten van meningsverschillen en ruzie maken bij. Kinderen leren opkomen voor zichzelf, maar leren ook respect te hebben voor de mening van een ander, ruimte te geven en te ontvangen.

Hulpverlener is in gesprek over opvoeding met moeder met een tablet aan tafel

Problemen in het gezin

Misschien merkt u dat uw kind het lastig vindt om te luisteren, veel driftbuien heeft, weinig eet of slaapt, angstig is, steelt, liegt of last heeft van somberheid. Het kan zijn dat het niet lukt om zelf een oplossing te vinden. Als u er niet meer uitkomt en deze periode te lang duurt, gaat het ten koste van uzelf, uw kind of uw relatie. Hierdoor kan opvoeden en opgroeien in de knel komen.

Veelvoorkomende voorbeelden:

  • Psychische problemen van een van de gezinsleden.
  • Iemand met een verstandelijke of lichamelijke beperking.
  • Problemen in de relatie tussen verschillende gezinsleden (huiselijke relaties).
  • Problemen in het draaiend houden van het gezin en de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) zoals geldzorgen, moeite met schoonmaken of boodschappen doen.
  • Een kind vindt het lastig om goed contact te maken met andere kinderen en rekening te houden met wensen van zichzelf of anderen, door bijvoorbeeld autisme of ADHD.
  • Een jongere wil niet meer naar school of heeft ‘foute’ vrienden.

“Eigenlijk had ik nooit gedacht dat opvoeden zo ontzettend leuk zou kunnen zijn!”
Jacqueline

Professionele begeleiding voor ouder en kind

Onze (jeugd)hulpverleners zijn expert in het begeleiden van gezinnen die te maken hebben met verschillende problemen. We maken hierbij gebruik van de basishouding Nieuwe Autoriteit, waarin u leert kijken naar uw eigen gedrag als ouder en niet alleen naar het gedrag van uw kind. De hulpverleners komen bij uw gezin thuis om samen te werken aan een oplossing voor uw vraag. We voeren bijvoorbeeld gesprekken, oefenen samen ander gedrag, maken gebruik van creatieve hulpmiddelen, e-health of schakelen indien nodig andere hulpverleners in. We blijven altijd betrokken tot de hulpverlening goed afgestemd is en werkt of totdat u geen hulp meer nodig heeft.

Kind en hulpverlener tekenen een huis op papier tijdens het begeleidingsgesprek

Samenwerken met het netwerk

Als u moeite heeft met het reilen en zeilen in het gezin, kunt u steun vinden bij de mensen om u heen. Onze hulpverleners geloven in die samenwerking en betrekken daarom graag uw sociale omgeving.

Contact met Agathos hulpverlening

Meer informatie over onze hulp bij opvoeding?

Verhalen van Lelie zorggroep

Laat u inspireren!

Lees de verhalen van cliënten en zorgverleners voor een beeld van onze zorg- en hulpverlening.

Vind de juiste hulp bij u in de buurt

Zorgzoeker