Duurzaamheid

Groepsfoto waarbij de locatiemanager van verpleeghuis Oranjehof het bronzen keurmerk krijgt van de directeur van Milieu Platform Zorgsector

Bij Lelie zorggroep voelen we ons verantwoordelijk om onze planeet op een goede manier door te geven aan de komende generaties. Duurzaamheid is belangrijk en sluit goed aan bij onze christelijke identiteit. Duurzaamheid gaat over prettig leven en werken, nu en in de toekomst. Daaraan wil Lelie zorggroep bijdragen, voor cliënten én medewerkers.

Wilt u uw kennis met ons delen of heeft u een vraag over onze duurzame ambities? Neem contact met ons op.

Onze doelstellingen voor duurzaamheid

Vanuit de Verenigde naties zijn er zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen vastgesteld. Bij Lelie zorggroep richten we ons op de zeven doelstellingen die het meest aansluiten bij onze organisatie en de christelijke identiteit.

  1. Geen armoede
  2. Goede gezondheid en welzijn
  3. Kwaliteitsonderwijs
  4. Betaalbare en duurzame energie
  5. Duurzame steden en gemeenschappen
  6. Verantwoorde consumptie en productie
  7. Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Duurzame pijlers bij Lelie zorggroep

Onze doelstellingen over duurzaamheid hebben we bij Lelie zorggroep omgezet naar drie pijlers.

1. Wij zijn een duurzame organisatie, met duurzame samenwerkingen en ketens
Onze leveranciers en samenwerkingspartners zetten ons in onze kracht en versterken ons. In de wijkverpleging werken we met veel partijen samen. En we letten op duurzaamheid bij ons inkoopbeleid.

2. Wij verlenen duurzame zorg met duurzame medewerkers
In onze zorgverlening houden we rekening met de toekomst. En we gebruiken materialen die het milieu zo weinig mogelijk belasten. Ook virtuele thuiszorg helpt daarbij. Duurzaamheid is ook prettig voor onze medewerkers, bijvoorbeeld bij hybride werken (flexibel werken en thuiswerken).

3. Wij creëren en behouden duurzame gebouwen en omgeving
We maken gebruik van de ‘milieuthermometer zorg’. We vinden het belangrijk dat duurzaamheid aanwezig is in ons denken en doen. Bij een verhuizing (van een kantoor), kijken we bijvoorbeeld goed hoe we de inrichting en meubels kunnen hergebruiken. En onze auto’s en busjes zijn elektrisch. Ook hebben we regels om voedselverspilling en energieverspilling tegen te gaan.

Hoe werken we aan duurzaamheid?

Stuurgroep duurzaamheid
Onze ambities over duurzaamheid zijn groot. Daarom is er binnen Lelie zorggroep een stuurgroep verantwoordelijk en werken we met zogenaamde ‘green teams’. Elk greenteam heeft zijn eigen focus en is onderdeel van de visie van Lelie zorggroep op duurzaamheid. Zo maken we duurzaamheid een thema van iedereen.

Groepsfoto waarbij de locatiemanager van verpleeghuis Oranjehof het bronzen keurmerk krijgt van de directeur van Milieu Platform Zorgsector

Bronzen keurmerk milieuthermometer zorg
Voor de zorg in onze huizen, maken we gebruik van de ‘milieuthermometer zorg’ van het Milieu Platform Zorg. In de milieuthermometer zorg staat beschreven waar wij als Lelie zorggroep aan moeten voldoen voor het behalen van een duurzaam keurmerk (bijvoorbeeld als het gaat om afval, schoonmaakmiddelen, het gebruik van de fiets etc.) Al onze locaties hebben het bronzen keurmerk van het ‘Milieu Platform Zorgsector’ ontvangen (of streven hiernaar op korte termijn).

De twee bestuurders van Lelie zorggroep staan op een dak met zonnepanelen bij locatie Riederborgh

Duurzame zorg met zonnepanelen
Een groot deel van de elektriciteit die we per jaar gebruiken, wekken we zelf op dankzij zonnepanelen op de daken van een aantal van onze locaties. Een duurzame investering in de ouderenzorg van morgen.