Grip op jezelf en hulp voor de kinderen

Matthian en Gerrianne krijgen opvoedondersteuning van Agathos hulpverlening

Veel ouders van jonge kinderen zullen het herkennen: de vermoeidheid die je kunt ervaren, de machteloosheid en het gevoel dat de dingen je boven het hoofd groeien in de opvoeding. Het kan dan helpen om daarover te praten en hulp te vragen. Gerrianne (32) en Matthian (34) van Diesen zagen het niet meer zitten en kregen via de gemeente een indicatie voor hulpverlening bij het opvoeden van hun kinderen (van 4, 3 en 2 jaar). Ze krijgen nu opvoedondersteuning van Agathos hulpverlening en persoonlijke begeleiding via Zorg-opmaat. In deze Week van de Opvoeding doen ze graag hun verhaal.

In de volle, kleine en gezellige woonkamer van Matthian en Gerrianne is de eettafel de plek waar de goede gesprekken plaatsvinden. Met een lekkere kop thee en een fijne energie, zitten de ouders ontspannen en vrolijk aan tafel met de twee hulpverleners die hen de afgelopen jaren hebben geholpen. Dat de kinderen deze avond lekker liggen te slapen, was voorheen niet vanzelfsprekend. En de ontspanning die Matthian en Gerrianne nu ervaren, is ook nieuw voor hen.

Opvoedbegeleiding

Gerrianne begint te vertellen: “Eigenlijk heb ik mijn hele leven al last van psychische uitdagingen. Mijn hoofd zit snel vol en ik heb soms ook depressieve gedachten. Daarvoor heb ik een paar keer therapie gevolgd.” Na de laatste behandeling vier jaar geleden, startte Gerrianne bij Lianne van Zorg-opmaat voor persoonlijke begeleiding. Toen er binnen korte tijd drie kinderen kwamen, was er daarnaast opvoedbegeleiding gewenst. “Daar wilde ik eerst niet aan beginnen hoor!” roept Gerrianne. Ze legt uit: “Ik was er een beetje bang voor om het uit handen te geven en toe te geven dat ik het zelf niet kon. En ik dacht ook dat ‘Veilig Thuis’ zich er dan mee zou gaan bemoeien. Maar het opvoeden werd me echt teveel. Ik liep mezelf voorbij.” “En je wilde het te perfect doen,” vult Matthian aan. Er speelde nog meer, waardoor de ouders hun kinderen niet meer konden geven wat ze nodig hadden. Naast de persoonlijke begeleiding van zorg-opmaat, starten ze met opvoedbegeleiding bij Agathos, waar ze samen leren om meer grip te krijgen op het opvoeden. Lianne van der Net van Zorg-opmaat en Hanneke Beekman van Agathos hulpverlening komen in het begin allebei elke week langs voor begeleiding en hulp. Hanneke was er in het begin vaak overdag, zodat ze mee kon kijken hoe het in de praktijk ging, als de kinderen wakker waren. Later kwam ze juist vaak in de avond, om de ouders sámen te begeleiden en te betrekken bij de opvoeding.

Terugblèren

“Soms ben je gewoon heel erg moe aan het eind van de dag,” vertelt Matthian eerlijk. “En als de kinderen dan bepaalde buien hebben en lopen te schreeuwen en blèren, dan ga je vanzelf een keer terugblèren. Dat is niet de juiste manier, maar dat is wel hoe het was.”
Hanneke gaat met hen aan de slag met de methode ‘Geweldloos verzet en Nieuwe autoriteit’ waarin ouders leren hoe ze reageren op het gedrag van hun kind, zonder harde aanpak, en met positieve aanwezigheid. Hanneke, tegen de ouders: “Toen we met de opvoedondersteuning begonnen, waren jullie ten einde raad. Als ik bij jullie kwam, was het echt dramatisch en chaotisch,” lacht Hanneke. “Maar als ik nu kom, is het eigenlijk altijd helemaal rustig.” Matthian reageert: “Ik probeer nu bijvoorbeeld op ooghoogte met de kinderen te praten. Ik neem ze even apart en ga ernaast zitten, dat werkt heel goed. En ik probeer duidelijker te zijn, bijvoorbeeld als we bijna gaan eten, we zetten timers en waarschuwen vooraf, zodat ze weten waar ze aan toe zijn.”

“Soms ga je vanzelf een keer terugblèren. Dat is niet de juiste manier, maar dat is wel hoe het was.”
Matthian van Diessen (ontving opondersteuning van Agathos)

Alleen grip op jezelf

Het belangrijkst wat Gerrianne geleerd heeft, is: ‘Je hebt alleen grip op jezelf, niet op je kind’. Dit is een onderdeel van de methode ‘Nieuwe autoriteit’. Hanneke: “Gerrianne heeft geleerd hoe je zelf stabiel wordt en ook hoe je als moeder stabiel bent, bijvoorbeeld in het aanvoelen van eigen grenzen. Hoe ga je zelf stevig worden, zodat je dat ook aan je kinderen kunt doorgeven.” Gerrianne: “Ik had vaak vriendinnen en veel kinderen over de vloer, dat was heel onrustig. Ik had duidelijkheid en grenzen nodig en toen ik dat ging toepassen, merkte ik dat aan de kinderen.” Ze heeft een voorbeeld: “Als we uit de Bijbel gingen lezen na het avondeten, liepen de kinderen gewoon alle kanten op en ze waren dan echt onrustig. Ik wilde hen graag een Bijbelverhaal meegeven, maar ik wist niet hoe. Nu is het een vast moment geworden, ze weten wat ze kunnen verwachten en komen rustig bij ons zitten, iedere avond op dezelfde manier. Dat staat nu vast en daar ben ik heel blij mee.”

Regels op papier

Lianne: “We hebben met elkaar basisregels op papier gezet, waarin we hebben gezocht naar een combinatie van de behoeften van Gerrianne en een rustige basis.” Zo heeft het gezin nu een vaste ochtendroutine, regels over wanneer vriendinnen en kinderen langskomen en zetten ze ’s avonds alles klaar voor de volgende ochtend, zodat die goed verloopt. Lianne, kijkend naar Gerrianne en Matthian: “En jullie hebben geleerd om met een punt te praten!” Hanneke: “Als je een jong kind veel vragen stelt, moet zo’n kind enorm nadenken en dat vraagt veel van een kind. Als je vraagt wat een kind op brood wil en het kind zegt vervolgens iets wat toch niet mag, dan ontstaat er snel ruzie. Maar als je aangeeft dat het kind mag kiezen tussen pasta of pindakaas, dan is er duidelijkheid. Dat is praten met een punt.”

"Als je aangeeft dat een kind mag kiezen tussen pasta of pindakaas, dan is er duidelijkheid. Dat is praten met een punt.”
Hanneke Beekman, hulpverlener bij Agathos

Hulp vragen

‘Ik kan toch wel een kind opvoeden…’ dacht Matthian voordat ze hulp durfden te vragen. “Ik werk in de bouw, daar wordt weinig gepraat. Ik vond het moeilijk om hulp te vragen, je hebt dan het gevoel dat je faalt. Maar als je toegeeft dat iets niet lukt, en hulp vraagt, dan kan het alleen maar beter worden.” Gerrianne: “Kwetsbaar opstellen is niet altijd makkelijk, maar wel heel goed.” “Eigenlijk is hulp vragen het krachtigste wat je kunt doen,” vindt Hanneke. “Het lastigste, maar ook het krachtigste.”
“Onze kinderen hebben nog steeds weleens een boze bui, maar het gaat er dan om hoe je er zelf mee omgaat,” weet Matthian nu.“Eerder deed ik altijd teruggrommen.” “En dan is grommen nog zachtjes uitgedrukt” lacht Gerrianne. “En dan botst het,” gaat Matthian verder. “Ook tussen jullie samen,” vult Hanneke aan. Gerrianne: “Dat bracht heel veel negativiteit.” Nu is dat dus anders. Matthian: “Nu reageer ik normaal en rustig.” Gerrianne: “Of we maken er een grapje van en dan reageren de kinderen ook veel rustiger. We kijken nu beter naar onze kinderen: wie ben je, waarom doe je zo.” Hanneke: “Er zit altijd iets achter het gedrag van een kind, zoals overprikkeling.”
De ouders zijn vast van plan om op deze manier verder te gaan. Matthian: “Ik wil graag naar de kinderen toe zo ontspannen mogelijk opvoeden. Naar hen luisteren en de achterliggende oorzaak áchter het gedrag bekijken.”



Over Zorg-opmaat

Zorg- opmaat geeft (specialistische) begeleiding bij wonen, werken en leven. Dit is speciaal gericht op mensen met bijvoorbeeld een psychiatrische achtergrond. Daarbij kijkt Zorg-opmaat naar de mogelijkheden en waar de kracht ligt om zo zelfstandig mogelijk te leven.

Over Agathos hulpverlening

De hulpverleners van Agathos zijn expert in het begeleiden van gezinnen die te maken hebben met verschillende (opvoed)problemen. We gebruiken bijvoorbeeld de basishouding ‘Nieuwe Autoriteit’, waarin ouders leren kijken naar het eigen gedrag als ouder, en niet alleen naar het gedrag van het kind. En de methode ‘Oplossingsgericht werken’, waarbij cliënten problemen zelf leren oplossen, zodat ze op hun eigen manier leren omgaan met hun hulpvraag. We komen bij het gezin thuis om samen te werken aan een oplossing. We voeren bijvoorbeeld gesprekken en oefenen samen ander gedrag.
Agathos hulpverlening is onderdeel van Lelie zorggroep. We bieden hulpverlening vanuit een christelijke levensovertuiging, maar cliënten die zelf niet christelijk zijn, zijn van harte welkom. Om hulp te krijgen via Agathos, is er een indicatie nodig van de gemeente.

Auteur Hanna Smallenbroek

Beeld Hanna Smallenbroek