Zeker in huis
Wilt u graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, maar maakt u zich zorgen over uw veiligheid of dagelijkse taken? Het project 'Zeker in huis' van Curadomi, in samenwerking met de Thuisleefgroep, helpt senioren in Kampen, Assen en Harderwijk om langer zelfstandig en veilig te blijven wonen. Door de gratis zelfredzaamheidsscan ontdekt u welke (digitale) hulpmiddelen, zoals een alarmknop of douchekruk, u kunnen ondersteunen in het dagelijks leven. Probeer de scan vandaag nog en voel u zekerder in uw eigen huis!
“Zelfstandig wonen is weer vanzelfsprekend voor mij.”
Over Zeker in huis
Iedereen wil graag oud worden, maar gezond oud worden is niet altijd vanzelfsprekend. Sommige veranderingen, zoals rimpels en grijze haren, zijn duidelijk zichtbaar. Andere veranderingen, zoals onzekerheid in het dagelijks leven, zijn minder zichtbaar, maar kunnen wel zorgen geven. Misschien bent u bang dat u straks niet meer zelf kunt douchen, niet meer de weg naar huis weet, of dat u kunt vallen. Deze onzekerheden kunnen het leven moeilijker maken, of zelfs angstig. Curadomi heeft daarom het project 'Zeker in huis' gestart, speciaal voor senioren in Kampen, Assen en Harderwijk, om u te helpen langer zelfstandig en veilig thuis te blijven wonen zonder zorg.
In samenwerking met de Thuisleefgroep heeft Curadomi de zelfredzaamheidsscan ontwikkeld. Deze gratis digitale vragenlijst geeft u inzicht in welke (digitale) hulpmiddelen u kunnen ondersteunen. Denk aan hulpmiddelen zoals een wandelstok, alarmknop, toiletbeugel, douchekruk, kalenderklok of keuken hulpmiddelen. Door deze hulpmiddelen kunt u langer zonder professionele zorg blijven leven, en u voelt zich bovendien zekerder en veiliger in uw eigen huis.
Bent u:
- Senior en wonend in de gemeente Kampen, Assen of Harderwijk?
- Wilt u het liefst zo lang mogelijk in uw eigen huis blijven wonen?
- Benieuwd welke hulpmiddelen u kunnen ondersteunen om uw dagelijkse bezigheden in huis te vergemakkelijken?
Probeer dan vandaag nog de zelfredzaamheidsscan en ontdek hoe u langer zelfstandig kunt blijven wonen!
Hulpmiddelen
Hulpmiddelen huishouden
Minder kracht of moeite met bewegen kunnen het dagelijks leven moeilijker maken. Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen die u kunnen helpen om zelfstandig te blijven. Op deze pagina vindt u hulpmiddelen die het huishouden makkelijker maken:
Swiffer
Vindt u de stofzuiger te zwaar? Op gladde vloeren kunt u eenSwiffer gebruiken om zowel droog als nat schoon te maken.
Plumeau met telescoopsteel
Durft u niet meer op een trapje te staan? Gebruik een plumeau met uitschuifbare steel voor de hoge plekken. Wilt u ook nat schoonmaken? Doe dan een vochtig washandje om de plumeau.
Wringer bij reuma of polsklachten
Heeft u weinig kracht in uw handen of kunt u maar één hand gebruiken? Een (mini)wringer helpt bij het uitwringen van een doekje.
Opstapje met leuning
Kunt u niet bij de bovenste planken van de kast? Een veilig opstapje met leuning helpt u om er gemakkelijk bij te kunnen.
Digitale hulpmiddelen
In de wijk maken we vaak gebruik van digitale hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen helpen om zorg uit te stellen en ervoor te zorgen dat u zelf de regie houdt. Hieronder vindt u vijf van de meest gebruikte digitale hulpmiddelen:
Mobiele persoonsalarmering (MPA)
Dit is een alarm dat u kunt gebruiken als u valt, zodat u snel hulp kunt krijgen. Er zit ook een GPS-functie op die uw locatie volgt. Dit is handig als u de weg kwijt bent. U kunt dan alarm slaan en hulp krijgen.
Vivago
Dit alarm meet uw activiteit en lichaamstemperatuur. Als er iets afwijkends is, krijgt uw mantelzorger of thuiszorg een melding. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zien of uw slaapritme verandert of als u 's nachts vaker uit bed gaat.
Medido
DeMedido is een apparaat dat u helpt herinneren om uw medicijnen in te nemen. Zo kunt u zelfstandig uw medicijnen blijven gebruiken, ook als u dit soms vergeet.
BBrain
Dit is een kalenderklok die de dag, datum en tijd laat zien. Ideaal voor mensen die dit moeilijk vinden, zoals bij dementie. Mantelzorgers kunnen ook berichten en afspraken naar de klok sturen, en deze kunnen worden voorgelezen.
Slimme weegschaal
Deze weegschaal is verbonden met het zorgsysteem van de thuiszorg of huisarts. U kunt uzelf wegen, en uw arts of verpleegkundige ziet op afstand de resultaten. Als er iets niet goed is, kunnen ze snel ingrijpen.
Preventief huisbezoek
Als u nog nooit zorg heeft gehad, kan het lastig zijn om te weten waar u hulp kunt vinden. Via het project 'Zeker in huis' biedt Curadomi huisbezoeken aan door een wijkverpleegkundige. Deze verpleegkundige kent de zorgmogelijkheden in uw buurt en kan u doorverwijzen naar de juiste hulp.
Ook als u nog geen thuiszorg nodig heeft, mag de wijkverpleegkundige vier keer per jaar bij kwetsbare ouderen op bezoek komen. Tijdens deze bezoeken bespreekt de verpleegkundige samen met u en uw mantelzorger wat er nodig is om veilig en fijn thuis te blijven wonen. De gesprekken gaan vooral over hoe u problemen kunt voorkomen en zelfredzaam kunt blijven, zodat u minder snel zorg nodig heeft.
Onderwerpen die besproken kunnen worden:
Zelfstandig blijven
Voorkomen van vallen
Problemen met incontinentie
Eenzaamheid
Hulp van familie of vrienden
Levensvragen
De wijkverpleegkundige geeft advies dat past bij uw situatie, omdat elke persoon anders is. Daarom is een persoonlijk gesprek altijd nuttig. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.
Contactpersonen Zeker in huis
Het project Zeker in huis is op dit moment actief in Kampen, Harderwijk en Assen. In deze plaatsen hebben wij een contactpersoon waar u terecht kunt met uw vragen over de scan.
Kampen
Manuelle Hofman 06 30 34 45 11 (bereikbaar op dinsdag, woensdag en vrijdag)
Heeft u vragen over het project of de scan? Neem dan contact met ons op.
Assen
Carin van der Ploeg 06 10 47 53 94 (bereikbaar op maandag, dinsdag en vrijdag)
Heeft u vragen over het project of de scan? Neem dan contact met ons op.
Harderwijk
Contactpersoon Marsha Odink 06 26 23 56 74 (bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag)
Bent u geinteresseerd in het project of de scan? Neem dan contact met ons op.