Wij hebben alles in huis voor mensen met het syndroom van Korsakov. Onze medewerkers werken samen aan gespecialiseerde zorg, behandeling, dagbesteding en welzijn op twee woonzorglocaties in Rotterdam en op de arbeidsmatige dagbesteding. Op onze observatie- en screeningsafdeling verblijven mensen die nog geen diagnose hebben. Daarnaast begeleidt het team Korsakov Begeleiding Thuis (KBT) cliënten die thuis wonen.
Screening en diagnostiek
Als er een vermoeden is van het syndroom van Korsakov, wordt de cliënt opgenomen op onze observatie- en screeningsafdeling. Deze is gevestigd op locatie Groene Kruisweg. De opname duurt gemiddeld 16 tot 20 weken. Onze behandelaren werken aan een zo goed mogelijk herstel van de cliënt en de psycholoog voert een neuropsychologisch onderzoek uit. Aan de hand van de resultaten stellen we een diagnose en krijgt de cliënt een uitstroomadvies. Er zijn verschillende mogelijkheden voor uitstroom.
Opnameproces
Wonen met welzijn, behandeling en zorg
We bieden een veilige leefomgeving en goede zorg voor mensen met het syndroom van Korsakov. Hier wonen cliënten in principe de rest van hun leven. Op de afdelingen staat structuur en regelmaat centraal. Bewoners hebben een vaste dagindeling en worden hierin goed begeleid. Onze medewerkers werken onder andere vanuit de empathisch directieve benadering. Dit betekent dat ze met respect voor de bewoner invoelende en sturende aanwijzingen geven.
Daarnaast bieden we verschillende vormen van gespecialiseerde behandeling, zoals beeldende therapie, muziektherapie, fysiotherapie en bewegingsagogiek. We kijken naar hoe het met de bewoner gaat en welke vorm van behandeling nodig is. Het welzijnsleven speelt daarin ook een belangrijke rol. Bewoners kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan verenigingen die aansluiten bij hun interesses.
Dagbesteding
Werk zorgt voor een dagelijks ritme en is een hulpmiddel om mensen met Korsakov structuur te bieden. Zo vullen ze hun dagen op een nuttige, plezierige manier en bovendien leidt het tot sociale contacten, maatschappelijke betrokkenheid en een positieve invloed op het gevoel van eigenwaarde.
Dankzij het programma 'Bewoners werken’ kunnen bewoners werk doen dat is afgestemd op hun wensen en interesses. Zo krijgen ze eigen regie en leveren ze een bijdrage aan de maatschappij. Slingedael heeft verschillende vormen van dagbesteding en we moedigen bewoners aan om deel te nemen. Voorbeelden van dagbesteding zijn de dagelijkse koffieronde, werken in het winkeltje of de klerewinkel, onderhoud van de patio’s, vrijwilligerswerk bij andere organisaties of werken bij onze arbeidsmatige dagbesteding.
De arbeidsmatige dagbesteding (AMD) van Slingedael heet ‘De werkplaats’. Hier houden bewoners zich bezig met productiewerk voor externe partijen (monteren, inpakken, stickeren, brieven insteken), hout bewerken, kaarsen maken of kaarten maken. De werkplaats voert officiële opdrachten van externe partijen uit. Bij de verdeling van het werk kijken de medewerkers van de AMD naar goede groepssamenstellingen en passend werk voor iedere bewoner.
Aanmelden, indicatie en kosten
Hoe werkt het aanmelden bij Slingedael?
De aanmelding bij Slingedael loopt in de meeste gevallen via een huisarts of behandelend arts, in overleg met de opnamecoördinator van Slingedael. Daarvoor is niet per se een diagnose nodig. Ook met een vermoeden van het syndroom van Korsakov of de ziekte van Wernicke kunnen cliënten bij ons terecht.
Hoe zit het met indicatie en kosten?
Als er nog geen indicatie en diagnose is, nemen we de cliënt op in onze observatie- en screeningsafdeling. Deze indicatie wordt betaald vanuit de zorgverzekeraar en heet ‘eerstelijns verblijf’ (ELV). Hier zijn geen kosten aan verbonden, behalve eventueel het eigen risico. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek op de observatie- en screeningsafdeling vragen wij de indicatie aan die passend is bij de diagnose aan bij het Centrum voor Indicatiestelling Zorg (CIZ).
Als de diagnose Korsakov gesteld wordt, kunnen we adviseren om in een gespecialiseerde zorginstelling voor Korsakov te wonen. Met een indicatie voor verblijf wordt wonen in een verpleeghuis betaald vanuit de ‘Wet langdurige zorg’ (Wlz). De overheid vergoedt het grootste deel. Daarnaast betaalt u een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent de hoogte hiervan. De indicatie wordt aangevraagd bij het CIZ.
Contact met Slingedael
Meer informatie over welzijn, behandeling en zorg in Slingedael?
Op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur kunt u bellen naar Slingedael. Vraag naar de casemanager Korsakov, de consulent Korsakov of naar maatschappelijk werk.
Contactgegevens
010 293 1555
consulentkorsakov@leliezorggroep.nl