Het aantal ouderen groeit de komende jaren enorm. En daarmee ook de zorgvraag. Tegelijkertijd blijft de krapte op de arbeidsmarkt toenemen. Een hele uitdaging om aan de groeiende zorgvraag tegemoet te komen. Om toch goede zorg te blijven bieden aan de groeiende groep ouderen in Katwijk en omgeving slaan Katwijkse zorgaanbieders de handen ineen. Zorggroep Katwijk, Curadomi, Buurtzorg, DSV en Marente gaan samen kijken hoe bijvoorbeeld aanmeldingsroutes van huisartsen naar thuiszorg kunnen verbeteren en hoe zij de zelfredzaamheid van ouderen kunnen bevorderen.
De start van de samenwerking is op 12 september gevierd met een eerste inspiratiebijeenkomst voor de deelnemende partijen. De komende tijd zullen zij vaker samen zoeken naar succesvolle innovaties zoals de inzet van digitale hulpmiddelen en het opnieuw of in samenwerking met het netwerk aanleren van vaardigheden, zoals persoonlijke verzorging. Ook huisartsen krijgen te maken met een groeiende groep oudere patiënten. Binnen deze samenwerking gaan we kijken hoe we deze huisartsen beter kunnen ondersteunen.
Versterking door samenwerking
“De uitdagingen van deze tijd zijn zo groot, dat we alleen samen de zorg kunnen veranderen”, zeggen de bestuurders van de samenwerkende partijen. “Ons doel is om als zorgorganisaties samen met de sterke gemeenschap van Katwijk ouderen te helpen zo lang, zelfstandig en comfortabel mogelijk thuis te wonen.” “Door samen te werken in de regio bereik je meer. Deuren openzetten richting andere organisaties is uiteindelijk beter voor de ouderen in de omgeving".
De partijen vinden elkaar op veel gebieden, van beeldzorg tot gespecialiseerde wondzorg in de wijk en vullen elkaar zo op een positieve manier aan met hun gezamenlijke expertise, ervaring en inzet in de ouderenzorg.
Innovatie en duurzaamheid
De samenwerkende partijen benadrukken dat het belangrijk is zo breed mogelijk te kijken hoe de zorg duurzaam kan worden veranderd. Dat betekent dat ook zorgverzekeraars, lokale ziekenhuizen, gemeenten en welzijnspartners waar nodig worden betrokken. Bij de plannen wordt ook de verbinding met de lokale samenleving gezocht, zoals ouderenorganisaties, verenigingen en kerken. Wie zelf wil meedenken kan contact opnemen met een van de deelnemende organisaties.