Waardering om te koesteren

Waardering om te koesteren

Waardering om te koesteren

Je zal maar vernoemd worden door een cliënt. Of worden getrakteerd op koffie met tompouce van de bakker. Speciaal voor jou gehaald. Of gewoon horen van een cliënt dat je het verschil maakt in zijn leven, omdat je de tijd voor hem neemt, nadat zijn vrouw is overleden.

Het zijn allemaal voorbeelden die collega’s noemden toen ik hen vroeg hun ervaring te vertellen over ‘werken met waardering’. En of zij nu uit Kampen of uit Katwijk komen, hulpverlener zijn of verpleegkundige: de waardering die zij terugkrijgen van hun cliënten én collega’s geeft hen het gevoel dat hun werk ertoe doet. Dat vind ik prachtig om te zien. Natuurlijk gaat het daarbij niet om het concrete koekje dat je krijgt of die lekkere tompouce. Het gaat erom dat de zorg of hulp uit (naasten)liefde  is gegeven en dat die liefde wederzijds is. Dat noemen wij zorg van mens tot mens.

Jaloers
Toen we pas een filmpje over werken met waardering in de hulpverlening opnamen, werd ik zelfs een beetje jaloers. Ik had collega’s gevraagd uitingen van waardering mee te nemen die zij van hun cliënten ontvingen, zodat we die op een prikbord konden hangen in het filmpje. We zouden het prikbord zodra die vol hing laten vallen, alsof hij bezwijkt onder de waardering. Altijd leuk om zo’n knipoog te bedenken. De spullen waarmee de collega’s op de proppen kwamen, overtroffen mijn verwachtingen. Iemand nam zelfs een compleet plakboek mee, vol met kindertekeningen, bedankkaartjes en andere zaken. Wat mooi om te ontvangen en wat leuk ook dat die collega dat allemaal bewaarde!

Gelukkig hoeven we het als medewerkers die de zorg ondersteunen ook zeker niet zonder waardering te doen. Een bos bloemen van mijn leidinggevende, een lunch voor het team als dank voor onze inzet, een mooie lijst voor op mijn kantoor van mijn naaste collega’s, een mooi gedicht van mijn team voor Sinterklaas (mét chocoladeletter) en een ontroerende reactie op ons Lelie magazine zijn zomaar een greep uit de oogst van de afgelopen tijd als ik mijn waarderingen een voor een tel.

Nu ik erover nadenk, is het idee van die collega om waardering letterlijk te bundelen helemaal zo gek nog niet. Dat kan op vele manieren. Maak een map aan in je mailbox met ‘waardering’. Plak ze op in een boek. Hang ze op een prikbord. En vergeet vooral niet op jouw beurt af en toe met zelf ook met waardering te strooien. Want werken met waardering, begint bij jezelf.

 

Wil jij net als Stephan ook een baan met waardering? Kijk op werkenmetwaardering.nl voor onze vacatures.

*Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven wekelijks een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook is er regelmatig een gastblogger aan het woord.
Er is elke week iets nieuws te lezen op ons blog!
Lees hier meer over onze bloggers.

 

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.