De ultieme kans

De ultieme kans

De ultieme kans

Het is drie jaar geleden dat ik innovatieadviseur werd binnen Lelie zorggroep. Ik kan wel zeggen dat ik in die drie jaar ontzettend veel heb geleerd, vooral door maar gewoon aan de slag te gaan. Met vallen en opstaan kom je erachter wat werkt en wat niet. Hoe teleurgesteld was ik toen ik mijn eerste voorstel voor een innovatie (invoeren van de medicijndispenser) al direct zag sneuvelen. Tot in de puntjes had ik het idee uitgewerkt, alle voor- en nadelen benoemd en een sluitende businesscase opgeleverd. Dit kon alleen maar een succes worden. Maar het werd een 'nee'.

Inmiddels ben ik er achter wat de belangrijkste succesfactor is: timing. Oftewel: het juiste moment. De ultieme kans. Er zijn ontzettend veel ideeën en plannen te bedenken, maar we kunnen niet alles tegelijk. En zijn we als organisatie afhankelijk van allerlei invloeden van buitenaf, zoals de politiek, de verzekeraar en de techniek. Daarnaast is draagvlak essentieel als het gaat om innovaties. Zowel bij de medewerker die ermee aan de slag gaat als bij degene die het besluit neemt om met iets aan de slag te gaan. En dat draagvlak is totaal afhankelijk van een bepaald probleem en een behoefte, wat vaak weer afhankelijk is van het moment.

Na de eerste ervaring met een goed idee op een verkeerd moment wat resulteerde in een 'nee’, nam ik me voor dat elke keer wanneer er zich een kans voordeed ik deze zou proberen aan te grijpen. Ik heb inmiddels gaandeweg aardig wat ideeën en oplossingen verzameld die soms een aantal maanden of nog langer op de plank zijn blijven liggen. En dan wanneer de kans zich voordeed, dan was daar het idee. En met succes. Het eerste gesneuvelde idee was een aantal maanden later omgezet tot een implementatie. En de medicijndispenser is inmiddels niet meer weg te denken uit de praktijk. Sterker nog, inmiddels maken we in de thuiszorg gebruik van een groot pakket met e-healthtoepassingen en kunnen we niet meer zonder. Maar ook dat had weer te maken met timing. Pas sinds een jaar is financiering mogelijk via de zorgverzekeraar en zijn wij hierdoor een van de eerste organisaties die deze afspraak konden maken. Was het idee een jaar eerder op tafel gekomen dan was het gesneuveld vanwege de financiering.

Timing dus. En zo liggen er nog een heel aantal mooie plannen klaar waarbij ik wacht op het juiste moment, de ultieme kans. Waarbij ik ongetwijfeld nog weleens de verkeerde inschatting ga maken. Maar waar het ook lukt om door het juiste idee op het juiste moment met een innovatie aan de slag te gaan, die al snel niet meer weg te denken is.

Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven regelmatig een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook komt er af en toe een gastblogger aan het woord. Kijk hiervoor op ons blog!

Ben jij op zoek naar werk met waardering?  Kijk op werkenmetwaardering.nl voor onze vacatures.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.