Beste wensen

Beste wensen

Beste wensen

Het is 4 januari 2021 als ik weer naar Culemborg, richting mijn cliënten, rijd. Het is mijn eerste werkdag in het nieuwe jaar. Vol energie en nieuwsgierigheid begin ik aan dit nieuwe jaar, na een erg bijzonder 2020. Wat gaat dit jaar brengen voor de cliënten, voor ons als team en voor de hele samenleving? In de eerste week worden er een hoop mooie wensen naar elkaar uitgesproken. We wensen elkaar het beste toe en een mooi 2021. Ook in de groepsapp met de collega's worden de mooiste wensen voor elkaar, voor de cliënten en voor het team doorgestuurd.

Terwijl ik in de auto zit op een - vanwege de lockdown - relatief rustige A2 denk ik terug aan een gesprek dat ik een tijd geleden had met Chris*, een jonge cliënt. Chris is vanwege gezondheidsproblemen beperkt in wat hij kan doen. Zicht op genezing is er niet, de ziekte zal steeds meer en meer toeslaan en zorgen voor beperkingen in het dagelijks leven. Ik was bij hem om samen te praten over hoe het nu met hem gaat, waar zijn wensen en behoeften liggen en of de huidige zorg en ondersteuning nog voldoende is.

Tijdens het gesprek werden ook lastige onderwerpen besproken. Want ondanks dat het zelfstandig wonen nog gaat, is de verwachting dat dit op termijn niet meer mogelijk is. De wens van Chris is dat hij zolang als het gaat thuis blijft wonen. Samen bespreken we regelmatig wat nodig is, zodat hij zelfstandig kan blijven wonen en gaan we op zoek naar passende ondersteuning. Hoe lastig het ook is, Chris ziet in dat het moment dichterbij komt dat dat misschien niet meer mogelijk is. Steeds weer wordt hij meer geconfronteerd met lichamelijke achteruitgang, met dingen die niet meer lukken. Wat een strijd, wat een verdriet en wat een frustratie op sommige momenten! Iedere keer weer sta ik versteld van de veerkracht, het optimisme en het doorzettingsvermogen van Chris en andere cliënten.

Chris en alle andere cliënten wens ik toe dat 2021 een goed jaar mag worden. Ondanks de moeilijke momenten die gaan komen. Want een ding heb ik wel geleerd in de jaren dat ik nu als wijkverpleegkundige mag werken: ondanks de situatie waarin cliënten zitten en waarin het soms alleen maar achteruit gaat, kan iemand toch een hele goede tijd hebben. Ook in 2021 wil ik samen met de cliënten, en alle mensen die om hen heen staan, zoeken naar het beste voor de client.

Wat 2021 onze cliënten en ons gaat brengen, weten we niet. Wel mogen we met elkaar en voor elkaar het beste zoeken: iedere dag opnieuw. Zoek jij met ons mee?

*Onze bloggers gaan met respect om met onze cliënten en collega’s en zullen geen echte namen noemen of concreet herleidbare situaties beschrijven.

Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven regelmatig een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook komt er af en toe een gastblogger aan het woord. Kijk hiervoor op ons blog!
Ben jij op zoek naar werk met waardering?  Kijk op werkenmetwaardering.nl voor onze vacatures.

 

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.