Over het syndroom van Korsakov is relatief weinig bekend. Om het ziektebeeld beter te begrijpen en de behandeling verder te ontwikkelen, doet onze onderzoekscommissie veel onderzoek. Slingedael behoort tot de wereldtop van publicerende instellingen over het syndroom van Korsakov. De kennis die we opdoen, delen we met zorginstellingen over de hele wereld. Voorbeelden van onderzoeken zijn bijvoorbeeld 'Van binnen naar buiten' en 'Foutloos leren'.
Onderzoeksagenda
In de onderzoeksagenda 2021-2025 vertelt de onderzoekscommissie over het onderzoek dat ze doen, en over de onderzoeken die er in de komende tijd op de planning staan.
Onderzoekslijnen
We delen het onderzoek naar het syndroom van Korsakov op in drie onderzoekslijnen.
1. Lichamelijke aspecten
2. Cognitie, gedrag en revalidatie
Het syndroom van Korsakov is een ernstige aandoening, waarbij stoornissen in het denken en gedrag centraal staan. Er is wel wat onderzoek gedaan naar het denkvermogen bij het syndroom van Korsakov, maar het is nog steeds onduidelijk wat de precieze problemen zijn en wat juist nog wel goed kan. De huidige kennis over het denken en gedrag van cliënten heeft nog maar nauwelijks geleid tot betere behandelingen. Daarom is er veel vooruitgang mogelijk. In eerder onderzoek van Slingedael is bijvoorbeeld ontdekt dat de methode foutloos leren effectief is bij het (opnieuw) aanleren van dagelijkse vaardigheden.
3. Autonomie, persoonlijkheid en zorg
De leden van de onderzoekscommissie
Albert Postma
Erik Oudman
Jan Wijnia
Misha Oey
Sterre Smits
Mirjam van Dam
Webinars
We organiseren (gratis toegankelijke) webinars over diverse thema's rondom het syndroom van Korsakov. Interessante sprekers presenteren hun onderzoek of vertellen over hun vakgebied.
Kennisbank
Slingedael behoort tot de wereldtop van publicerende instellingen over het syndroom van Korsakov. De kennis die we opdoen, delen we met zorginstellingen over de hele wereld.