Bij Korsakov Expertisecentrum Slingedael in Rotterdam wonen 165 mensen met het syndroom van Korsakov. Wij bieden op drie locaties welzijn, behandeling en zorg, doen wetenschappelijk onderzoek en adviseren zorgorganisaties en ziekenhuizen bij complexe casussen.

Op en rondom onze locaties werken bijna 300 gespecialiseerde medewerkers. Samen doen we er alles aan om mensen met het syndroom van Korsakov te begeleiden in een zo zelfstandig mogelijk leven.

Doelgroep Expertisecentrum

In 2022 is Slingedael officieel erkend als Doelgroep Expertisecentrum, als onderdeel van het expertisenetwerk Korsakov. Dit netwerk heeft als functie om de zorg voor mensen met het syndroom van Korsakov verder te ontwikkelen én wetenschap en praktijk meer met elkaar te verbinden. Het syndroom van Korsakov behoort tot de zogenaamde Laag Volume Hoog Complex-doelgroepen (LVHC). Dit wil zeggen dat mensen met het syndroom van Korsakov een zeer complexe zorgbehoefte hebben, die vraagt om intensieve zorgverlening en behandeling. Om de specifieke kennis en expertise die hiervoor nodig is te ontwikkelen en te borgen, is in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), een landelijk netwerk opgericht. Het netwerk bestaat uit twaalf regionale expertisecentra, twee doelgroep expertisecentra en het Korsakov Kenniscentrum. Als Doelgroep Expertisecentrum vervullen we een kartrekkersrol op het gebied van de ontwikkeling van onderzoek en scholing.

Korsakov Kenniscentrum

Slingedael is één van de initiatiefnemers van het Korsakov Kenniscentrum (KKC). Het Korsakov Kenniscentrum is opgezet om de kennis, kunde en vaardigheden op het gebied van Korsakov verder te ontwikkelen en te verspreiden. Samen met andere specialisten, zorgaanbieders en wetenschappelijke instellingen werken wij aan de verbetering van de levensomstandigheden van cliënten met het syndroom van Korsakov.

Kijk voor meer informatie op de website van het Korsakov Kenniscentrum. Wil je het laatste nieuws van het Korsakov Kenniscentrum in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Logo van het TopCare-predicaat

Topcare

Slingedael draagt, sinds 2015, met trots het Topcare-predicaat. Dit wil zeggen dat we praktijkvragen van zorgverleners en cliënten om kunnen zetten naar praktijkgericht onderzoek. Het predicaat biedt ons de mogelijkheid om wetenschappelijk onderzoek te doen. Bijvoorbeeld naar de leefomstandigheden en autonomie van bewoners. Zo kunnen we de kwaliteit van leven verbeteren. Deze kennis delen we vervolgens met andere zorgorganisaties.

Onze visie

De pijlers onder onze zorg- en hulpverlening zorgen ervoor dat we elke dag weer het beste bieden aan mensen met het syndroom van Korsakov.

Persoonsgerichte zorg

Iedereen is anders en dat geldt ook voor mensen met het syndroom van Korsakov. De bewoners zijn geen Korsakov-cliënten, het zijn mensen met een persoonlijke geschiedenis en eigen behoeften, wensen en voorkeuren. Daarom gaan we ervoor dat bewoners kunnen zeggen:

  • Ik voel me gezond
  • Ik voel me goed
  • Ik vertrouw op de toekomst
  • Ik geniet van het leven
  • Ik heb contact met andere mensen
  • Ik kan goed voor mezelf zorgen

Om die persoonsgerichte zorg te kunnen bieden, wonen bewoners in kleine woongroepen. Elke cliënt heeft een persoonlijk dagprogramma met behandeling, dagbesteding en activiteiten. De bewoners hebben een gestructureerde dagplanning waarin ze behandeling krijgen, werken op de arbeidsmatige dagbesteding en deelnemen aan activiteiten.

Meneer in witte blouse staat in een gang achter karretje met koffiekannen en een koektrommel

Specialistisch team

Om goede zorg te kunnen bieden aan onze bewoners, is het belangrijk dat er een sterk team van specialisten om hen heen staan, die goed met elkaar samenwerken. Dit geldt voor alle zorginstellingen, maar zeker bij Korsakov vanwege de complexiteit van de aandoening. Onze medewerkers vormen een multidisciplinair team. Dat betekent dat gespecialiseerde zorg- en welzijnsmedewerkers en behandelaren nauw met elkaar samenwerken en ieder hun eigen verantwoordelijkheid hebben in het zorgproces.

Eén van de manieren om de zorg goed op elkaar af te stemmen, is het multidisciplinair overleg (MDO). In dit overleg wordt de ontwikkeling van de bewoners besproken, met de betrokken collega’s en waar mogelijk ook met de cliënten zelf.

Meneer zit op een hometrainer in de fysioruimte van Slingedael en kijkt naar een scherm waarop een mooi landschap te zien is, terwijl een medewerker van Slingedael hem aanwijzingen geeft

Therapeutisch leefmilieu

Ons zorgaanbod is ingericht volgens een therapeutisch milieu. Dat betekent dat het gedrag van de cliënt gezond en positief beïnvloed wordt door de omgeving. Verschillende elementen maken onderdeel uit van het therapeutisch leefmilieu:

  • De inrichting van de ruimten, bijvoorbeeld een prikkelarme omgeving en kleine woongroepen.
  • De soort zorgverleners, namelijk mensen die bewust kiezen voor de doelgroep Korsakov.
  • De methodieken die we inzetten:
      • Foutloos leren, waarin bewoners volgens één juiste methode vaardigheden aangeleerd krijgen.
      • Empathisch directieve benadering, waarin met respect en aandacht voor de bewoner gestuurd wordt in een bepaalde richting.
      • C/K-model (creatief, concreet, consequent, continu en kort), wat wordt gebruikt om bewoners zekerheid en duidelijkheid te bieden.

Twee vrouwen zitten tegenover elkaar in een stoel en de ene vrouw masseert de handen van de andere vrouw

Autonomie van de cliënt

We stemmen de zorg en behandeling zoveel mogelijk samen met de cliënt af. De eigen regie en autonomie is daarbij het uitgangspunt. Soms zijn bewoners niet meer in staat om te kiezen wat goed voor hen is. In dat geval ondersteunen de medewerkers bij het maken van de keuze.

Vanuit de Wet zorg en dwang verlenen we geen zorg die de bewoner niet wil krijgen, tenzij het niet anders kan. Het verlenen van zorg is noodzakelijk als de cliënt zichzelf of anderen in levensgevaar brengt, als de veiligheid van personen of goederen bedreigd wordt of als het gedrag van de cliënt agressie oproept bij anderen.


Man staat lachend achter werkbank in een kamer vol met hout en gereedschap bij de werkplaats van Slingedael

Zorgverlener in Slingedael

Goede zorg begint met toegeruste en geschoolde medewerkers. Mensen met het syndroom van Korsakov vormen een kleine, maar bijzondere doelgroep. Niet elke zorgverlener heeft het in zich om met deze doelgroep te werken: het vereist speciale eigenschappen en competenties. Slingedael biedt scholing om medewerkers hierin te trainen en op te leiden.

Een medewerker bij Slingedael:

  • is vakbekwaam en biedt goede kwaliteit zorg;
  • kan denken in flexibele en creatieve oplossingen;
  • kiest bewust voor de Korsakov-doelgroep;
  • kan reflecteren op eigen handelen en staat open voor feedback en ontwikkeling;
  • werkt methodisch en volgens protocollen.

Jonge man met rode krullen zit op een tafel in de ontmoetingsruimte van Slingedael en lacht in de camera
Portret van een oudere man in een jasje

Bewonersraad

De bewonersraad van Slingedael is de schakel tussen de bewoners en Lelie zorggroep. Ze komt op voor de belangen van alle bewoners en heeft direct contact met de locatiemanager. De leden van de bewonersraad denken ook mee in de beslissingen over de zorg, de behandeling en het welzijn voor de bewoners.

Kees van Pelt (foto) is de voorzitter van de bewonersraad van Slingedael.

Over het syndroom van Korsakov

Het syndroom van Korsakov ontstaat door een tekort aan vitamine B1. Bepaalde delen van de hersenen kunnen door dat vitaminetekort schade oplopen. Daardoor hebben mensen met het syndroom van Korsakov geheugenstoornissen, ontbreekt het besef van tijd en plaats en is er geen ziekte-inzicht.

Oude mevrouw zit in scootmobiel en zorgmedewerker staat ernaast voor een verpleeghuis in Ridderkerk

Onderdeel van Lelie zorggroep

Korsakov Expertisecentrum Slingedael is onderdeel van Lelie zorggroep. Lelie zorggroep bundelt de krachten van verschillende christelijke zorgaanbieders in Nederland. Op de website van Lelie zorggroep vindt u ook meer over de cliëntenraad, over complimenten en klachten en over de Wet zorg en dwang (Wzd).

Maak jij het verschil?

Vrienden van Slingedael

De vrienden van Lelie zorggroep geloven in liefdevolle en persoonlijke zorg, waarin cliënten niets te kort komen.

"Ik heb de structuur van het leven weer terug. Dat vind ik erg prettig."