Wijziging financiering De Driehoek

Wijziging financiering De Driehoek

Wijziging financiering De Driehoek

Het Generaal Diaconaal Deputaatschap (GDD) van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) heeft besloten de diaconieën van de GKv met ingang van 1 januari 2015 niet langer te adviseren over een af te dragen jaarlijks quotum voor het werk van De Driehoek kerkmaatschappelijk werk (KMW). Het GDD heeft dit, samen met de directie van De Driehoek (onderdeel van Lelie zorggroep) vandaag in een brief aan de diaconieën bekend gemaakt.

De Driehoek KMW biedt, naast het kerkmaatschappelijk werk aan de GKV, een geïntegreerd aanbod van maatschappelijk werk aan kerken, scholen en bedrijven. Ze heeft daarbij ingezet op verbreding van het werkveld naar christenen uit diverse kerken. Het GDD concludeert dat deze (op zich positieve) ontwikkeling enerzijds en het werkveld van het GDD anderzijds langzamerhand steeds verder van elkaar verwijderd raken.

De Driehoek is voor een belangrijk deel afhankelijk van giften uit de GKv. In 2014 adviseerde GDD de diaconieën nog om € 4,= per lid af te dragen aan KMW. Dit hangt samen met de financiering vanuit verzekeringen en overheidsbeleid: Het aanbod maatschappelijk werk van KMW valt niet binnen de vergoeding van de basisverzekering. Wel zijn er incidenteel mogelijkheden voor beperkte vergoedingen vanuit een aanvullend pakket van zorgverzekeraars. KMW is als onderdeel van Lelie zorggroep in contact met diverse gemeenten om in aanmerking te komen voor WMO gelden. Op dit moment is nog niet bekend of deze gelden worden toegekend. Daarom gaat de Driehoek vanaf 2015 zelfstandig in gesprek met de kerken op lokaal of regionaal niveau om voorstellen te doen met betrekking tot de inzet van KMW en de financiering er van.

Vanwege de diaconale taak van kerkelijke gemeentes om kwetsbaren in de gemeente te ondersteunen bij een eventuele hulpvraag, adviseert het GDD de diaconieën financiële reserves beschikbaar te houden, wanneer gemeenteleden, die dit zelf niet kunnen financieren, gebruik willen maken van hulpverlening. Na 1 januari zullen cliënten uit de GKv voor de diensten van KMW immers een eigen bijdrage gaan betalen.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.