CHE-lectoraat onderzoekt christelijk geloof als inspiratie voor goed werk

CHE-lectoraat onderzoekt christelijk geloof als inspiratie voor goed werk

CHE-lectoraat onderzoekt christelijk geloof als inspiratie voor goed werk

27 september installatie dr. Jan van der Stoep als lector Bezieling en Professionaliteit

Dr. Jan van der Stoep wordt op 27 september geïnstalleerd als lector Bezieling en Professionaliteit aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Het lectoraat doet samen met Lelie zorggroep en Stichting Woord en Daad onderzoek naar wat organisaties en medewerkers inspireert om ‘goed werk’ te doen.

Om tot de kern van goed werk te komen is volgens Van der Stoep reflectie nodig op de concepten van goed en kwaad, van hoop, liefde, diversiteit en vakmanschap. Hoe zijn deze thema’s van betekenis voor werknemers en organisaties? Hoe kunnen ze helpen om op de werkvloer het verschil te maken?

Het goede zoeken
“Het is een voorrecht om te kunnen werken en in ons levensonderhoud te voorzien. Door elkaar van dienst te zijn bouwen we samen iets op. Maar vaak lopen we ook tegen weerstand op. Hoe kunnen we, ondanks dat, het goede zoeken?” vraagt Van der Stoep zich af. “Hoe zorgen we ervoor dat liefde en recht kunnen opbloeien?” Het onderzoek richt zich op de vraag wat inspiratie biedt om vol te houden en met zorg en aandacht ons werk te doen. Hoe werkt die inspiratie, niet alleen hier, maar ook op andere plekken in de wereld?

Betekenis geven
De onderzoekers van het lectoraat richten zich vooral op de inspiratie van christelijke organisaties. Veel ziekenhuizen, universiteiten, basisscholen andere zorg- en dienstverleners hebben in de afgelopen decennia hun christelijke grondslagen tot een hoofdstuk in hun geschiedenis gemaakt. Er zijn echter ook organisaties die heel expliciet het christelijk geloof handen en voeten willen geven in hun werk. Ze zoeken vaak naar nieuwe vormen om dat op overtuigende wijze te doen. Het onderzoek moet gaan helpen bij het aanboren van bronnen die deze organisaties richting geven en hen stimuleren om op eigen wijze maatschappelijk van betekenis te zijn.

Samenwerking
De CHE doet onderzoek binnen Lelie zorggroep naar toerusting van medewerkers en naar verhalen die over de organisatie verteld worden. Samen met stichting Woord en Daad onderzoekt het lectoraat hoe het christelijk geloof handen en voeten kan krijgen binnen Job Booster programma’s in onder andere Burkina Faso, de Filipijnen en Bangladesh.

Rina Molenaar MSc en Hendrik Jan van den Berg MSc, bestuurders van respectievelijk Woord en Daad en Lelie zorggroep leveren een inhoudelijke bijdrage tijdens de installatie op 27 september. Dr. Bart van Rosmalen, lector Kunst en Professionalisering van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht verzorgt een co-referaat deze middag.
 

 

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.