Als je werkt in een verpleeghuis voor mensen met het syndroom van Korsakov, dan heb je vast gemerkt dat gedragssymptomen zoals agitatie en agressie kunnen toenemen na de opname. Dit kan te maken hebben met de omgeving waarin cliënten terechtkomen: weinig daglicht en beperkte dagelijkse activiteiten kunnen een negatieve invloed hebben op het welzijn.
Het is bekend dat een tekort aan licht kan bijdragen aan symptomen als depressie, agitatie en slaapstoornissen. Maar hoe zit dat precies bij cliënten die wonen in Slingedael?
Ook daar zien we geregeld toename van gedragsproblemen, en de vraag rijst of lichttherapie hierin een rol kan spelen. Lichttherapie simuleert zonsopgang door middel van speciale lampen die geïntegreerd zijn in de normale verlichting. Door cliënten al voor het wakker worden bloot te stellen aan licht, worden positieve effecten op stemming, gedrag en slaap verwacht. Wat zijn de mogelijkheden van lichttherapie bij mensen met het syndroom van Korsakov? Kan het daadwerkelijk invloed hebben op het gedrag en daarmee de zorgdruk verlagen? Hannah Huijser is student neuropsychologie aan de Universiteit Utrecht en deed tijdens haar stage bij Korsakov Expertisecentrum Slingedael onderzoek naar dit boeiende thema. Tijdens dit webinar neemt ze haar publiek hierin mee. Van harte welkom!
Het webinar bijwonen?
📅 Vrijdag 11 april
⏰ 11.30 - 12.30 uur
💻 Online (via Microsoft Teams)

Hannah Huijser
Student neuropsychologie