Nieuwe publicatie: ondervoeding bij kinderen oorzaak van Wernicke Encefalopathie

Datum 4 februari 2025

Er is nieuw inzicht opgedaan in het onderzoek naar de oorzaken van niet-alcoholische Wernicke Encefalopathie (het voorstadium van Korsakov). Uit het artikel van de onderzoekscommissie van Slingedael, dat deze week is gepubliceerd door Pediatric Reports (MDPI), blijkt dat steeds meer kinderen en jongeren door ondervoeding een Wernicke Encefalopathie ontwikkelen. Vooral kinderen die lichamelijk erg zwak zijn, lopen een verhoogd risico.

In 2021 publiceerde de onderzoekscommissie van Korsakov Expertisecentrum Slingedael een overzichtsartikel van systematisch review onderzoek naar oorzaken van niet-alcoholische Wernicke Encefalopathie (het voorstadium van Korsakov). Daaruit bleek dat zwangerschapsbraken, een maagverkleining en kanker konden leiden tot een vitamine B1-tekort met mogelijk hersenschade tot gevolg.

Achteraf bleek dat niet alle doelgroepen in dit onderzoek waren opgenomen. Het aantal gevallen van niet-alcoholische Wernicke Encefalopathie nam intussen toe. Uit het onderzoek blijkt dat vooral somatisch sterk verzwakte kinderen een verhoogd risico lopen op ondervoedings-gerelateerde Wernicke Encefalopathie, specifiek als ze gewicht verliezen en/of sondevoeding krijgen zonder aanvullende vitaminen.

Onderzoeksopzet

De onderzoekers bekeken bijna 90 casussen van kinderen met Wernicke Encefalopathie uit de afgelopen 30 jaar. Ze bestudeerden de oorzaken, symptomen en behandelingen om een duidelijker beeld te krijgen. Veel kinderen hadden al langere tijd last van misselijkheid en braken, voordat ze ziek werden. Opvallend was dat een groot deel sondevoeding kreeg zonder extra vitamine B1, wat essentieel is om een Wernicke te voorkomen.

Belangrijkste inzichten

Uit het onderzoek blijkt dat artsen alert moeten zijn op vroege signalen zoals misselijkheid en braken. Kinderen die snel behandeld werden met een hoge dosis vitamine B1, herstelden beter. Helaas kregen sommige kinderen pas laat de juiste behandeling, waardoor ze blijvende klachten hielden, zoals leer- of bewegingsproblemen. Dit onderstreept het belang van een adequate behandeling.

Meer informatie? Lees hier het volledige onderzoeksartikel, dat is uitgevoerd door Erik Oudman, Jan W. Wijnia, Janice Bidesie, Mirjam van Dam, Misha Oey, Sterre Smits, Maaike van Dorp en Albert Postma.