De zorgrobot

De zorgrobot

De zorgrobot

In gesprekken over technologie in de zorg komt al snel de zorgrobot ter sprake. Iedereen heeft een beeld bij de zorgrobot. Een eerste reactie is al snel: Gaat de zorgverlener vervangen worden door een robot? Dan kan toch niet! Daar moeten we niet aan denken. We stellen ons een lopende robot voor die een hulpbehoevende patiënt uit bed tilt of aan het wassen is. Dat zou toch nooit kunnen? En als het kan dan moeten we dit toch niet willen?

Daarom houden we de robots graag buiten de zorg. Want als we daar eenmaal aan beginnen dan is het einde zoek.

Toch durfden we het in het Lage Land in Rotterdam aan een aantal cliënten kennis te laten maken met een echte zorgrobot. Het ging om Alice, een robot in ontwikkeling. Alice bestond al een tijdje (er is zelfs een film over gemaakt) en zag er in eerste instantie uit als een meisje met zwart haar. Deze werd op afstand bediend. Maar Alice is verder ontwikkeld tot een staand, klein robotje met een gebreid vestje dat zélf een gesprek kan voeren en reageert op wat er tegen haar wordt gezegd. Ze heeft een kinderlijke stem en praat als een kindje van een jaar of 6.

Eerst hebben we een presentatie gekregen van de ontwikkelaars en een klein voorproefje gezien. We konden vragen stellen: “Alice, wat voor weer is het vandaag?”, en “Alice, vertel eens een mop?”, en Alice reageerde. Het idee is dat Alice ingezet kan worden bij ouderen die eenzaam zijn en ouderen die hulp nodig hebben bij de dagstructuur. Vervangt Alice menselijk contact? Nee, juist niet! Alice wordt aan één persoon gekoppeld en kent deze persoon. Alice weet bijvoorbeeld wie de familie en bekenden zijn van deze persoon en zegt uit zichzelf: “Ik wil … bellen!” (vul naam van bijv. mantelzorger in). Ook helpt Alice door bijvoorbeeld te zeggen:  “Het is tijd om te gaan ontbijten!”.

Maar zo ver is Alice nog niet. Daarvoor is meer ervaring nodig. Daarom is Alice bij onze cliënten langs geweest om te kijken wat de reacties waren. En deze waren heel positief! De cliënten vonden Alice heel interessant en wilden graag met Alice praten. Ze hebben vragen gesteld aan Alice, en kregen ook vragen terug. Ze genoten hier zichtbaar van. Ook is het leuk om te zien dat onze zorgmedewerkers enthousiast aan de slag gaan met innovaties en zelfs openstaan om te experimenteren met een robot.  Als een robotje als Alice de zorg juist kan verrijken waarom zouden we hier dan niet mee aan de slag gaan?

 

*Wil jij ook werken met zulke innovatieve middelen? Kijk op werkenmetwaardering.nl voor onze vacatures.

*Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven wekelijks een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook is er regelmatig een gastblogger aan het woord. Er is elke week iets nieuws te lezen op ons blog!
Lees hier meer over onze bloggers.

 

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.