Iedereen voelt zich weleens eenzaam. Zelfs midden in een gezelschap kan je je eenzaam voelen. Eenzaamheid is een gevoel dat diep kan raken, een pijnlijk gevoel van onvrede over het gemis aan relaties. Gelukkig is er iets aan te doen. Of je nu zelf eenzaamheid ervaart of iemand kent die zich eenzaam voelt, er zijn stappen die je kunt zetten om eenzaamheid te doorbreken.
Op deze pagina vind je informatie en praktische tips om je eenzaamheid te doorbreken. Daarnaast is er het werkboek Stop eenzaamheidzelf, waarmee je stap voor stap leert hoe je meer verbinding in je leven kunt brengen. Het werkboek biedt concrete opdrachten en inzichten die je helpen om zelf verandering te creëren.
Ook als je iemand kent die eenzaam is, kun je iets betekenen. Familie, vrienden, de kerk en zorg- en hulpverleningsprofessionals kunnen ondersteunen door signalen te herkennen en actief betrokken te zijn. Stop eenzaamheidzelf is een initiatief van Agathos ambulante hulpverlening. Dankzij Vrienden van Lelie zorggroep is het werkboek gratis beschikbaar om eenzaamheid tegen te gaan.
Wil je eenzaamheid doorbreken? Begin vandaag nog!

De sleutel naar verbinding in relaties
Werkboek Stop eenzaamheidzelf
Het werkboek ‘Stop eenzaamheid zelf’ helpt je om zelf iets te doen tegen eenzaamheid. Het is ontwikkeld door NPV – Zorg voor het leven en Agathos Hulpverlening en geschreven door ervaren hulpverleners.
Wat kun je verwachten?
- Je doorloopt het werkboek in 14 weken.
- Elke week heeft een nieuw thema met een korte uitleg en een praktische opdracht.
- Je leert contacten leggen en relaties verdiepen op een manier die bij jou past.
Wil je alvast een indruk krijgen? Download hier week 1 van het werkboek!
Hoeveel tijd kost het?
Per week staat aangegeven hoeveel tijd je ongeveer nodig hebt. Sommige opdrachten vragen tussendoor extra tijd, omdat sociale contacten opbouwen en onderhouden een investering is.
Kun je hulp krijgen?
Vind je het lastig om dit alleen te doen? Vraag iemand uit je kerk, gemeente of omgeving om je te helpen en te motiveren.
Wil je zelf aan de slag?
Vraag hier gratis het werkboek ‘Stop eenzaamheid zelf’ aan en zet vandaag nog de eerste stap!

Voor kerken, verwijzers en organisaties
Samen tegen eenzaamheid
Eenzaamheid is een groot probleem in onze samenleving. Als kerk, organisatie of professional kun je een belangrijke rol spelen bij het doorbreken van eenzaamheid. Met het werkboek ‘Stop eenzaamheid zelf’ help je mensen om zelf stappen te zetten naar meer verbinding.
Wil je anderen helpen? Download de flyer met meer informatie en deel deze met mensen die zich eenzaam voelen of met organisaties die hen kunnen ondersteunen.
Eenzaamheid komt onder alle leeftijden voor, zowel onder jongeren als onder ouderen. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie Nederlanders zich wel eens eenzaam voelt. Daarbij geeft 5 tot 10 % aan zich ernstig eenzaam te voelen. Steeds meer jongeren voelen zich eenzamer dan ooit, hoewel ze actief zijn op allerlei sociale media.
Eenzaamheid is een pijnlijk gevoel van gemis aan relaties of aan diepgang in de relaties. Herken je één van de volgende uitspraken dan is het belangrijk om je eenzaamheid aan te pakken.