Goede verpleegkundige?!

Goede verpleegkundige?!

Goede verpleegkundige?!

Op dit moment ben ik bezig met de laatste loodjes van mijn opleiding tot verpleegkundige. Als ik niet aan het werk ben, zit ik achter de laptop om mijn afstudeeronderzoek en de andere laatste verslagen af te ronden. Wat is het dan heerlijk om tussen het studeren door te mogen werken in de wijk! Zo loop ik te mijmeren als ik op zondagochtend, in het zonnetje, richting het huis van een cliënt loop. Het is een stukje lopen, maar dat heb ik er sinds de vorige dag graag voor over. Ondanks dat het weekend was, was meneer de agent ook hard aan het werk en dat merkte ik onder andere door een onaangename verrassing onder de ruitenwisser. Geen geld bij je hebben en de gok wagen om onbetaald te parkeren, was achteraf toch niet zo’n helder en doordacht plan...

Tijdens het lopen, gaan mijn gedachten terug naar de afgelopen jaren. Twee jaar geleden startte ik met werken bij de Lelie zorggroep. Ik wist niet wat me te wachten stond en de wijkverpleging was voor mij onbekend terrein. Wat ben ik blij dat ik de keuze voor de wijkverpleging gemaakt heb! Het samenwerken met de cliënt, familie, collega's en andere betrokken zorgverleners maakt het werk voor mij uitdagend en waardevol. Samen zijn we continu op zoek naar de juiste zorg en hulp voor onze cliënten. Dat is wat de cliënten verdienen en waar wij een belangrijke rol in mogen hebben!

Over een aantal weken heb ik op school het eindgesprek waarin ik moet verantwoorden waarom ik een verantwoordelijke, startbekwame verpleegkundige ben. Ja, wat maakt een verpleegkundige nu een goede verpleegkundige? Is dat afhankelijk van kennis? Inzicht? Persoonlijke eigenschappen? In het team waar ik werk, zie ik alleen maar goede zorgverleners. Iedereen is verschillend, maar toch durf ik te beweren dat we allemaal goede zorgverleners zijn. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer het hart in de zorg ligt en iemand er écht voor gaat, de kans groot is dat het een goede zorgverlener is of wordt!

Het is ook een interessante vraag om aan cliënten te stellen. Wanneer vinden cliënten een zorgverlener nu een goede zorgverlener? Zelf stel ik die vraag ook aan mijn cliënten. Het antwoord wat ik regelmatig krijg, is: ''Jullie zijn allemaal ontzettend goed voor mij en doen allemaal jullie best.'' Later in het gesprek komen er termen voorbij als: aandacht, liefdevol, goed luisteren en kennis hebben van wat je doet. Een cliënt benoemde het als volgt: ''Een zorgverlener is goed als hij/ zij weet en ziet wat ik nodig heb en daar, samen met mij, mee aan de slag gaat. Ach, en zorgverleners met een dot humor, die zijn helemaal top!''

Mijn collega’s en mijzelf wil ik uitdagen om na te denken om na te denken over wie wij (willen) zijn als zorgverlener voor onze cliënten. Wat waarderen we in onszelf en in onze collega's? Benoemen we dit ook? En toekomstige collega: Wat voor verpleegkundige wil je worden? Wie is je voorbeeld? Wat waardeer je in jezelf? Koester deze eigenschappen en wees er trots op!

 

Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven wekelijks een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook is er regelmatig een gastblogger aan het woord. Er is elke week iets nieuws te lezen op ons blog! Lees hier meer over onze bloggers.   

Voel jij je aangesproken door de tekst van Eline? En zou je ook wel een baan met waardering willen? Kijk op werkenmetwaardering.nl voor onze vacatures.

 

 

 

 

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.